Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Vast contract weer de norm?

Geplaatst op: 27-01-2020, 09:58:13

Vergeleken met andere landen heeft Nederland buitengewoon veel flexwerkers en zzp’ers: bijna 40% procent van de beroepsbevolking werkt inmiddels zonder vast contract. De regels rond werk en sociale zekerheid moeten volledig op de schop, vindt de door het huidige kabinet ingestelde commissie-Borstlap.

Flexwerk moet drastisch worden ingeperkt, het vaste contract moet weer de norm worden. Alle Nederlanders dienen bij hun geboorte een levenslang onderwijsbudget krijgen en werklozen moeten veel intensiever begeleid worden naar werk. Als het aan de commissie ligt verliezen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) hun speciale belastingvoordelen. Flexcontracten moeten worden teruggebracht tot drie categorieën: in dienst van de werkgever, als zelfstandig ondernemer of als uitzendkracht. En er moet één arbeidsongeschiktheidsregeling komen voor alle werkenden, inclusief zzp’ers.

De overheid heeft de taak de zwakkere broeders en zusters op de arbeidsmarkt te beschermen, maar wie niet in loondienst wil werken — met alle voor- en nadelen van dien — moet die mogelijkheid ook krijgen. Bovendien gaat de commissie-Borstlap voorbij aan het feit dat de zelfstandigenaftrek en de winstvrijstelling geen cadeautjes zijn, maar vooral bedoeld om te compenseren voor het ondernemersrisico. En het is niet bevorderlijk voor het ondernemersklimaat waar ooit zo hoog van werd opgegeven en het creëert onzekerheid bij een grote groep werkenden. Dit zet de klok een jaar of dertig terug en dat lijkt ons nou net niet de bedoeling!

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van januari 2020

Ga terug naar de vorige pagina